Äppelkaka – höstens guld

Äppelkaka – höstens guld

Äppelkaka
Äppelkaka

Hösten är här med godsaker – Äppelkaka

Det är sällan det blir så bra, som en fin höstdag, där solen står högt i skyn, man går ut i trädgården och plockar till sig ett antal äpplen som man sedan fixar en äppelkaka av. Servera med hemgjord vaniljsås, så är lyckan faktiskt hemma. Du kan använda i princip vilket recept du vill, en äppelkaka är aldrig fel. Se bara till att ha riktigt friska och gärna syrliga äpplen, så kan du knappast misslyckas. Jag har noterat för egen del, att jag gärna vill ha havregryn i min äppelkaka. Så hittar jag ett recept med bara vetemjöl, då brukar jag byta ut hälften av vetemjölet mot havregryn. Det blir ytterligare en dimension på det hela. 

Vad kan man göra med äpplen?

Egentligen ska man vända på frågan och ställa den som vad kan man inte göra med äpplen? Jag skulle vilja påstå att det går att göra det absolut allra mesta. Du kan göra äppelmos, som du har till din pannkaka. Äppelkaka, som jag skrev om ovan. På samma sida som länken finns också recept på äppelbullar, och då givetvis lika lätt en butterkaka, med äpplen som bas. Så fort du ska baka något,. så kan du krydda det med lite äpplen. Ta då gärna lite syrliga äpplen, de ger mera smak.

Andra frukter

Hösten i Sverige är ju en alldeles underbar tid, det är massor med frukter som dignar i våra trädgårdar. Plommon, päron, lite sent kanske med jordgubbar och hallon, men det finns på sina platser. Jag skulle säga att lyx den som har en trädgård, och som har lite träd av olika modeller. För närvarande står jag helt utan trädgård. Jag får köra på min charm, och tigga mig till lite av trädgårdens frukter. Jag ska suga åt mig några kassar med äpplen så fort jag flyttar hem från vår sommarvistelse. Då ska jag baka ett antal äppelkakor, och frysa in, så att jag har under vintern. Plocka fram en hel äppelkaka, koka upp en vaniljsås, och bara servera, det är ju så gott så att det redan nu vattnas i munnen. Tänk dig då vad det ska vattnas när jag verkligen plockar fram det, och får möjlighet att äta. Det är inte ovanligt att jag stoppar i mig en hel äppelkaka alldeles själv. Hustrun vill ibland inte ha, och tja, varför spara. Frossa kallas det. Man får göra det då och då. Jag väljer då mina tillfällen när det vankas äppelkaka.

Bjud på dina äpplen

Är du en lyckligt lottad person, som har hela trädgården full av frukter, äpple, päron och annat. Släpp in dina grannar eller kamrater som bor i lägenheten. Låt de ta med sig egna kärl, och så låter du dem plocka det de vill ha. Du tjänar två saker, dels blir du av med en massa äpplen, som du slipper ta hand om och lägga på komposten, dels så gör du de som kommer lyckliga, för de kommer med stor sannolikhet att skapa en massa med all frukt som de får. De slipper dessutom gå på konsum och löpa äpplen för 30 kronor kilot. Visst du kan säkert få några kronor för dina äpplen, jag ser mera din vinst i inbesparat arbete, och det är inte fy skam. Du hjälper med stor sannolikhet även några som inte har egna äppelträd. Således en vinst för alla inblandade. Har du lite tur kommer du att bli inbjuden på kaffe och äppelkaka, se där kanske du har skaffat en ny vänför livet. Då kan det vara värt att bjuda på några äpplen, sådana som du ändå skulle ha kastat, när de legat tillräckligt länge på marken.

Lämna ett svar