104 – Armenien långt bort i fjärran


Nu har Sverige visserligen redan spelat mot Armenien, dock ingick det inte i stundande FotbollsEM, men det kan vara intressant att lära känna den forna sovjetstaten, långt där borta i Kaukasien i sydvästasien. Kan du till exempel vad deras huvudstad heter? Trodde väl det, dra till med Jerevan nästa gång du ställs inför frågan. Du ska också veta att staden är ganska stor, det bor drygt en miljon där, det är också så man säger om många städer, inklusive Stockholm, att man har drygt en miljon. För Stockholms del innebär det 975 551 enligt en räkning december 2020. Men lägger man till kranskommuner blir det över en miljon. Jerevan har 1 miljon 60 000, det vill säga knappt över strecket.
Nåväl, det spelar nog ingen roll hur många som bor i vare sig landet eller huvudstaden, det blir ändå bara elva på planen, så som det var i Lördags afton. Sverige vann den matchen med 3-1. Den stora sensationen var i stället att man spelade inför publik, levande sådan. Det bjöds in 500 pers på nationalarenan, det bör med råge vara den absolut sämsta publiksiffran landslaget någonsin har haft på nationalarenan. Men det beror inte på att landslagets dragningskraft minskat, det beror på att pandemin har minskat, dock inte i sådan utsträckning att man kunde öppna slussarna fullt, utan fick liksom alla andra utomhusarenor begränsa sig till 500. På det lokala planet inledde öns lokallag, FC Gute sin säsong med att ta emot Kvarnsveden, där var publiken 346, det vill säga enbart 154 besökare mindre än den stora landskampen. Jag skulle tro att det var enda gången i världshistorien den skillnaden var så liten. Nästa gång jag jämför, och det är 154 personers skillnad, då har antingen Janne avgått, eller så skrattar FC Gutes kassör hela vägen till banken. Jag har för mig Frends tar in drygt 50 000, lilla gutavallen har en publikrekord på 5000, då fick man plocka in bänkar från alla håll och kanter. Det var en match där IFK Göteborg kom på besök i det som då hette Skandiacupen, idag Svenska cupen.

Armenien, åter!


Nu spårade den här artikeln ur, det skulle ju handla om Armenien, så låt mig återkomma dit. Landet ligger i ett konfliktområde, med grannar som Syrien, Iran, Irak, Ryssland, och Turkiet. I vissmån även Georgien. De som besökt landet, eller området säger att det är oerhört vackert. Tar du flyget, så går det på knappt 15 timmar, inklusive två byten, allt till en kostnad av drygt 2000 spänn. Tar du bilen får du uppleva större delen av Europa, också. Tar du sträckan Tyskland, Tjeckien, Ungern, Serbien, Bulgarien, Turkiet, Georgien och kommer fram till huvudstaden jerevan, så är det en nätt sträcka på 450 mil. Enligt Google ska du hinna ta den på 50 timmar. Dags att börja planera?
Så när du väl kommit dit:

Vad gör man i Jerevan?Som i de flesta äldre länder, Armenien har modern historia sedan 1200 år FÖRE kristus, det är alltså ett betydligt äldre land än de flesta av våra Europeiska länder, här är det då i första hand byggnader och kulturer som man visar upp. En slagning på Tripadvisor ger vid lag, att den populäraste är ett museum, “The Armenian Genocide museum” Ett museum om det armeniska folkmordet, där det än idag råder konflikt i om det har ägt rum eller ej. Jag har ingen uppfattning mer än att fler och fler västerländska ledare erkänner folkmordet, nu senast den nya amerikanske presidenten Joe Biden.
Andra trevliga besöksmål är trädgårdar och ett stort torg, Republic Square. Lägg därtill en spritfabrik, Yerevan Brandy Factory, så kan du se att det finns lite av varje. Till detta ska man ju lägga att det inte enbart är huvudstaden Jerevan som är intressant. Armenien har flera städer med mycket intressant innehåll.

Numera inget VisumNumera behöver svenska medborgare inget visum för att besöka Armenien, detta om du stannar mindre än 180 dagar. Stannar du längre krävs visum. Mera info får du av Armeniens ambassad i Stockholm.

Vill du läsa om flera resor. Här är länken till en sommarresa!

Armenien - Snötäckta berg, vacker natur.
Armenien – Snötäckta berg, vacker natur.

2 svar på “104 – Armenien långt bort i fjärran”

  1. Pingback: 5 fakta som gör Armenien till ett intressant land | Din informationscentral

  2. Pingback: 107 - Berlin och Budapest - Sommarens resa klar - storslagen

Lämna ett svar