Julmarknad vid Donau

Gillar du Julmarknader – då ska du ta sikte på Donau

Börjar med Julmarknad i Bratislava


Wien – en julmarknad för alla, eller många. Så kan jag skriva, för Wien, vid Donau är, liksom många stora städer, inte bara en julmarknad, nej det finns många. Jag finner minst elva. Wien Rathaus eller parken omkring stadshuset. Du kan åka karusell eller minijärnväg. Du kan smaka dig runt på julen, och kanske få dig en mugg med Glühvein, en godsak som inte enbart finns i Tyskland. Julmarknaden kring Stadshuset i Wien, räknas till den största i staden.
Slottet Belvedera – Europas vackraste barockslott
Ett slott i staden, då måste man ha en julmarknad. Här har man även lagt till en nyårsmarknad. När du besöker marknaden ska du givetvis kliva in i slottet, och besöka dess mest berömda målning “Kyssen” av Gustav Klimt.
Maria – Theresien Platz
Många godsaker utlovas på denna julmarknad. Det ligger mitt i museumkvarteren, så du kan knappast missa den.
Julmarknad på det gamla sjukhusområdet
Julklappar och Glühwein utlovas i denna härliga julmarknad. Som ligger på det gamla allmänna sjukhusets område.
Slottet Schönbrunn
Åter ett slott och åter en julmarknad. Detta franskinspirerande slott byggdes klart i mitten av 1700-talet. Det finns idag på Unescos Världsarvslista. Bara det gör julmarknaden värt ett besök. Du finner även en nyårsmarknad här.
Spittelbergs julmarknad
Här är det trångt i gränderna. På denna julmarknad har man mest hantverk
Regensburg
Här är ytterligare en traditionell julmarknad. Du letar efter Lucrezia Markt så är du på rätt plats.

Nürnberg


Här finns det massor med stånd. De erbjuder det mesta som passar en god Jul. Marknaden är inte lika stor som Strassbourg. Men den är tillräckligt stor för att du ska bli nöjd.

BudapestLiksom i många stora städer så finns här många olika Julmarknader. Den största sägs vara framför magnifika Stefans Basilika. Den andra stora marknaden finns på Vorosmarty Square. Utbudet är i stort sett det samma, men den första har en bättre kvällsbelysning. När vi nu talar om julmarknader vid Donau. Så måste jag nämna att Budapest ibland kallas för Donaus drottning, ett namn som förpliktar.

Hur tar du dig runt?Det absolut enklaste är att ta med dig bilen och kuska runt. Då kan du dessutom stanna till på lite flera olika platser, och du är inte beroende av någon tid. Bara att ta plats när du eller ni vill åka. Och dessutom kan du eller ni ha massor med paket med er hem till barnbarnen, bara det är ju en höjdare.

Nästa färdsätt är med tåg.Här är nackdelen att du måste passa tiden. Men du slipper att ha koll på något annat, inga trafikregler eller hastighetsgränser. Du bara glider ner på ditt säte, och följer tågets framfart med utsikt över, den ofta vackra naturen. Har ni dessutom förmånen att åka längs Donau, så piggar det definitivt upp resan. Ofta kan du sätta dig i restaurangvagnen en stund och njuta av utsökt mat och kanske fresta med ett glas vin. Det kan du definitivt inte göra om du kör bil. För det mesta håller tåget tiderna, så du vet ganska väl när du är framme. Det du behöver ha riktig koll på är var du har ditt hotell. Personligen har jag samlat på mig ett antal bra hotell, som ligger i närheten av järnvägsstationen. Och som är hyfsat prisvärda. Men kolla då till vilken station tåget anländer. I Berlin finns det flera stationer där tåg, framförallt internationella tåg anländer.
Ett tredje sätt är att åka buss, ofta betydligt lägre pris än tåget, men enligt mitt tycke, betydligt obekvämare. Visst du har din plats, men du kan inte gå till restaurangvagnen, för att ta din lunch. Vill du dricka ett glas vin, så får du vackert ta med det själv. Å andra sidan måste du dricka vin under resan, då har du nog andra problem som du hellre bör ta tag i. Ofta är stadens busshållplats i absolut närhet till dess järnvägsstation. Vilket inbjuder till en kombination av resa med tåg och buss. Det verkar vara den ultimata resvägen. Kortare sträcker och tvärsträckor tar du med buss, längre sträckor blir det tåg. Och då kan du får ett tips, ta första klass på tåget. Åker du vissa sträckor med buss, så sparar du ofta in ett antal pengar. Dessa pengar du kan använda till att betala skillnaden mellan första och andra klass. Du kan njuta av din resa fullt ut.

Dresden

Denna vackra stad ligger visserligen inte vid Donau, det är Elbe som passerar. Men när du ska resa till de övriga städerna som jag rekommenderar, så passerar du i närheten av Dresden. Åk inte förbi, utan glid in och njut av denna magnifika stad med alla sina julmarknader. Härliga upplevelser utlovas.

Julmarknad vid Donau
Julmarknad vid Donau

Lämna ett svar