Fläskpannkaka

Fläskpannkaka
Fläskpannkaka alldeles utmärkt lunch

Fläskpannkaka

Fläskpannkaka, Så här är det, antingen älskar du det, eller så kommer det inte ens på menyn när du får bestämma. För egen del kan jag knappast få nog av en god fläskpannkaka. Den har, enligt min åsikt enbart fördelar, man kan tillaga den på så många olika sätt, och den blir bara godare ju fler sätt man kommer på. Det är inte samma sak som ett vin, det som ska lagras på fat, för att mogna och kanske i flaskan för att bli ännu bättre. En Fläskpannkaka, den ska ätas ungefär samtidigt som den tas fram, oavsett om den är stekt eller ugnsbakad. På med en skvätt sylt, så är det bara att mumsa. Vem kan tycka illa om en sådan. Det finns i och för sig lite att tänka på, fläsket måste vara väl saltat, det är ju det som piggar upp smaken, den måste vara väl bakad, lite lös i mitten, men genombakad, serverad med sylt.

Det finns de som krånglar till det hela och serverar fläskpannkaka med vispgrädde och en riktigt söt köpesylt, kanske ett lager med strösocker. Då kan jag säga, att gå ner i källaren och hämta en klubba ta ett eller flera slag i huvudet, och börja om. Det får på sin höjd handla om hemlagad sylt där du använder syltsocker, i ungefär halva den mängd som rekommenderas. Då kommer bär smaken fram, det är den du är på jakt efter när du har den till fläskpannkaka.

Steka i pannkakspanna eller gjutjärnspanna

Förr i tiden, då saltade man in sitt fläsk i en saltlösning. Så fick det ligga där några dagar och dra åt sig. Jag älskade när modern glömde fläsket, och det fick ligga där en eller ett par extra dagar, då kunde man bara använda det till fläskpannkaka enligt henne. Alldeles utmärkt tyckte då jag, naturligtvis. Sedan blev det alltid lite fläsk över, som man då fick ta av när fläskpannkakan låg på tallriken. De övriga i familjen tyckte att det var för salt, det var egentligen bara jag som gillade detta. Så jag laddade på en del, sparade lite, för jag kunde ju vara mera hungrig, och då ville jag ha extra även på den biten. Kan meddela att jag efter en sådan måltid drack kopiösa mängder med vatten, salt gör en törstig. Jag minns inte vilka mängder det blev, men någon liter kan jag nog ha hällt i mig. En vuxen människa får i sig absolut max sex liter på ett dygn, har jag läst, det kändes som om jag var där i närheten, men så var det givetvis inte. Jag minns dessa måltider i vart fall med välbehag. Jag har själv försökt göra fläskpannkaka i den modellen, men inte riktigt lyckats. Det beror givetvis på saltet, det går inte att salta upp ett rimmat fläsk som man köper i butik på samma sätt. Och det är bra, för man har ju kommit underfund med att salt inte är bra för människan.

Vad det var för sylt som ställdes på bordet vet jag inte, det var säkert något av vår mors egna recept, gott var det i vart fall och inte speciellt sött, en alldeles utmärkt sylt. Var det sommar så kunde man ibland få en tallrik sylt och mjölk till frukost, då var den dagen hemma, kan jag säga. 

När äter man Fläskpannkaka?

Det är samma svar som den danska ölreklamen hade för några år sedan, hvargang. Du har säkert förstått att jag skulle kunna äta fläskpannkaka till frukost, lunch och middag.Och fanns det någon bit över så skulle jag mycket väl kunna åta även till vickning på natten, i stället för nattmackan. Kan kanske tyckas lite knepigt, men kan alla andra äta Jansson till vickning, då kan jag ta min fläskpannkaka, absolut inga problem. Det är i sådana lägen jag är glad att jag gjorde den i en långpanna, så att det blir många bitar.  Jag gör den numera i en liten stekpanna, där jag har fläsk på botten, och så häller jag smeten ovanpå. Låter det steka så att jag får yta i botten, då vänder jag på den, och så sätter jag in hela i ugnen i kanske femton minuter. Den blir alldeles utmärkt, för en person. Det är bara jag som äter fläskpannkaka i vår familj, på både gott och ont.

Så nu vet du varför och hur du ska äta Fläskpannkaka i alla lägen. Lycka till och smaklig måltid.

Lämna ett svar