101 – Flyget minskade med nästan 90% i maj 2021.

Flyget minskade med 88% på Swedavias tio flygplatser i Sverige. Under Maj 2020 hade man 3 636 000 resenärer, detta år 2021 kom det bara 446 000, en minskning med totalt 88%. Delar man upp det hela i inrikes och utrikes så klarade sig inrikesflyget bättre, sett ur passagerarsynvinkel. Det var givetvis pandemin som skapade hela denna nedgång, enligt Swedavia.

Det finns hopp för flyget, trots allt


Trots de dystra siffrorna finns det hopp för flyget. Enligt Jonas Abrahamsson, VD och koncernchef på Swedavia, finns det hopp om återhämtning. Den bör komma under senare delen av sommaren och under hösten, en tidpunkt som stämmer väl överens med Folkhälsomyndighetens prognos om när pandemin bör vara låg, samt att många har fått sitt vaccin. För utrikesflyget ser man vidare att flera länder i Europa och i Världen öppnar upp, vilket gynnar flyget. Men tror att behovet av att resa hos det svenska folket är stort, mycket stort. Det finns ett uppdämt resebehov.

Tester på de stora flygplatserna

De stora flygplatserna kommer under sommaren att införa smidiga snabbtester, som då ska underlätta att flyga till länder som har kvar kraven på tester innan ankomst.

Kiruna klarade sig bäst


Den flygplats som klarat sig bäst under pandemin är Kiruna Airport, som “bara” minskat med 59%. På andra plats i den ligan hamnar Visby, med en minskning av 75%. Den flygplats som hade störst minskning var Stockholm Bromma, med ett tapp på 91%. Även den andra flygplatsen i Stockholm, Arlanda, tappde rejält, 88%. Även i Göteborg minskade flygandet, i deras fall med 89%.

Flyget minskade massor under pandemin

Under de femton månader som gått sedan pandemin startade mars 2020, så har Swedavia tappat 42 miljoner resenärer. Nu är jag inte insatt i hur stora inkomster man har per resenär. Men jag hittar siffror på alla bolag, där man har en omsättning på omkring sex miljarder. Har man då tappat 88% så innebär det att man förlorat nästan 5,3 miljarder kronor i intäkter. Nu genast sägas att jag inte känner alla siffror, och man har med stor sannolikhet fått ta del av de stödmiljarder som staten bidragit med, men oavsett dessa pengar, så är det en gigantisk omställning för bolaget.

Flyget minskade under pandemin.
Flyget minskade under pandemin!

Lämna ett svar