Gjutjärnspanna

Publicerat den av

Gjutjärnspanna – det kan knappast bli bättre.


Varför ska du ha en gjutjärnspanna när du lagar mat? Jo, det finns hur många argument som helst. Här har du de vanligaste. En panna av gjutjärn tål höga temperaturer, och den svalnar inte av så snabbt. Det innebär att du kan eftersteka i din gjutjärnspanna. Stäng av plattan och låt det hela stå där och efterputtra en stund.

Flera olika värmekällor för din panna.

Gjutjärnspanna. Du kan ha den till många olika värmekällor.
Gjutjärnspannan kan du ha många olika värmekällor.Du kan använda din panna av gjutjärn på din vanliga spis, men du kan vidare ta med dig pannan ut i skogen, och använda den över öppen eld. Perfekt när du ska på picknic. Har du gasspis, induktionshäll eller elspis, så fungerar din gjutjärnspanna lika bra överallt.

Baka bröd i gjutjärnspannaDet är nog ett färre antal som vet, men du kan ha din panna av gjutjärn till att baka bröd. Du får ett alldeles utmärkt och saftigt matbröd om du använder din pannan till detta.
Gjutjärn är giftfritt
Det kan tyckas lite knepigt, men gjutjärn är giftfritt och hållbart. Vill du leva giftfritt, så är gjutjärnspanna din bästa investering. Får du en i julklapp i unga år, så lovar jag att den följer med dig under resten av ditt liv, du kan utan problem använda den varje dag. Och sedan låta den gå vidare till nästa generation.

Färgglada gjutjärnNumera kan du få din gjutjärnsgryta i passande färger. Jag skulle tro att det finns i de allra flesta färger. Jag kan inte annat än rekommendera dig att genast beställa en gjutjärnsgryta och prova att använda den. För den ska användas. Ju mer du använder den, ju bättre blir den.

Stekpanna i GjutjärnGivetvis finns det stekpannor av gjutjärn. Dels en vanlig stekpanna, men även en pannkakspanna. Redan här börjar det vattnas i munnen. En stekpanna behöver användas, framförallt en som du har till dina pannkakor. Ju mer pannkakor du steker, ju bättre blir din pannkakspanna. Jag lovar dig, du kommer att förvara den och bevara den betydligt mera omtänksamt än vad du förvarar dina guldsmycken.

Panna av gjutjärn – ReceptDu kan givetvis använda din panna av gjutjärn lite som du vill. Den enda nackdelen med en panna är att den är lite tung, men rejäla grejer blir ofta lite tyngd i. Tappar du den på foten så känner du den, jag lovar. Men i stället för att vara negativ, så kan du ju fundera på när den ljuvliga doften sprider sig i köket när du gör din fina söndagsstek, eller för all del, när du nu plockar fram pannan och lägger i en deg, och bakar av den i ugnen. Jag kan nästan lova att alla flyttar sig från TV-soffan och sätter sig i köket för att vänta på resultatet.

Emaljerad gjutjärnspannaFöredrar du emaljerad gjutjärn, så ska du veta att vi i Sverige är lyckligt lottade, för vi har ju en av de största tillverkarna av emaljerad gjutjärn i form av Kockums, som förr i tiden låg i Malmö men då bara som en mekanisk verkstad, Kockums Jernverk finns i Anderstorp i Småland. Klickar du på länken så kommer du direkt till deras hemsida och kan njuta av utbudet.

Vad väntar du på?LIte provocerande kanske, ber om ursäkt för det, men jag tycker att gjutjärn är så väldigt bra, så jag tycker du ska prova. Klicka på länken här, då hamnar du på vår receptsida, och där har du länkar till olika inköpsställen för Gjutjärnsgrytor och gjutjärnspanna. På GodMatVarjeDag finns några tips om var du kan skaffa din alldeles egna Gjutjärnspanna.