Gjutjärnspannan, människans bästa vän i köket!

Gjutjärnspannan, människans bästa vän i köket!


Trivs du i köket? Det tror jag väldigt många gör, och jag tror att man trivs bättre i köket ju bättre köksredskap man skaffar sig. Stekpannan är ett av de mest använda köksredskapen, och det är som så att många av oss äger fler än en stekpanna. En bra stekpanna, eller en väl anpassat kastrull är guld i köket. Nästan så att halva arbetet är gjort, bara man plockar fram rätt redskap.

En stekpanna värd namnet!



Så var hämtar du din stekpanna, och vad krävs för att en sådan ska fungera bra? Det finns några krav du ska ställa, det första att den är tillräckligt tjock, så att den fördelar värmen på ett bra sätt. Annars blir maten ojämnt tillagad. Det är dessutom som så att en tjockbottnad stekpanna minskar risken för att maten bränns vid. Den bästa anses vara de med en så kalla sandwichbotten, det vill säga med en kärna av aluminium eller koppar, där får du en snabbare värmespridning eftersom dessa metaller leder värmen snabbt och bättre än rostfritt stål.

Gjutjärnspannan



Här snackar vi klassiker, en gjutjärnspanna håller värmen länge, men tar i gengäld längre tid att värma upp. Du kan använda gjutjärnspannan på alla värmekällor, från moderna induktion till den öppna elden på lägret. Du kan steka kött och du kan göra ett långkok. Ett av de mest berömda gjutjärnsgrytorna är de emaljerade, Le Creuset, grytor och pannor som ofta håller i generationer, om de sköts rätt.
Ett av mina nöjen framför datorn är att surfa in på olika kökredskapssidor och fönstershoppa, det vill säga, jag surfar omkring och njuter av allt som finns, när jag sedan väl bestämmer mig för att köpa något, då vet ju jag exakt vad jag vill ha. Ta chansen även du, här ovan har du länken till en sida som jag ofta tittar på.
Bränner maten fast i en gjutjärnspanna, så är det inte hela världen. Du kan fylla botten med salt, låta det ligga en stund. Gnugga sedan lite, helst med en svamp. Sedan häller du bort saltet, och lägger i några skivor bacon, stek dessa knapriga. Plocka upp bacon, och lägg på hushållspapper och låt det rinna av, Häll bort fettet från stekpannan, ta hushållspapper och torka rent. Och vips, så har du en alldeles perfekt instekt stekpanna klar för användning, igen. Har du kommit upp i åren en del, ska du kanske läsa vårt inlägg om Gubbhälsan.

Pannkakslagg



Hur svårt är det ny att fixa de där perfekta pannkakorna? En bra smet och en bra pannkakslagg, det är allt som behövs. Pannkakssmeten ska du nog plocka fram själv, men du får gärna ta min enkla:
4 deciliter vetemjöl
en knäpp salt, det vill säga en knivsudd
10 deciliter mjölk
4 ägg

Häll upp vetemjöl och salt i en bunke. Plocka fram en ballongvisp och vispa några varv så att det blandas. Mät upp en liter mjölk, och häll i under kraftig vispning. Knäck i äggen i en skål, och häll i. Vispa ordentligt, så att allt har blandats och är en riktigt fin och slät smet. Är du riktigt framåt, så använder du nio deciliter mjölk, och så häller du i den där sista decilitern vätska i form av kolsyrat vatten. Då får du farmors frasiga kanter. Gör nu bara inte som killen, med egna idéer, han satte skålen med pannkakssmeten i sodastreamen, och drog igång. Följden blev att han fick måla om köket i ställer för att steka pannkakor.
Du finner flera recept på vår receptblogg, godmatvarjedag

Gör så här:



Plocka fram din fina pannkakalagg, då helst väl inarbetad i gjutjärn. Sätt den på plattan, med ganska hög värme. Lägg på en klick smör, och vänta till smöret har tystnat. Då häller du i drygt en decilieter pannkakssmet, lyfter pannan så att smeten hamnar i hela pannan, du sänker värmen till kanske 60 procent av högsta. Du får prova dig fram. Pannkakor tar lite tid, men det är värt att vänta på. När det börjar stelna till vänder du på pannkakan. Tag sedan upp den, vik ihop och lägg på ett uppläggningsfat. När all smet är omvandlat till pannkakor, så tar du din fina gjutjärnspanna, tar lite hushållspanner, och torkar ut pannan, ställ den på lämpligt ställe och låt den svalna ordentligt innan du ställer in den i grytskåpet. När den är kall, så kan du skölja ur den med vanligt vatten, inget diskmedel, bara vanligt vatten.

Flera gjutjärnsområden, baka med grytan


Har du en gjutjärnsgryta i din samling, eller en Le Creuset, då ska du vara lycklig. För här kan du skapa ett av världens godaste bröd, på ett mycket enklet sätt. Prova, smaka och du blir lycklig.
Ingredienser Gjutjärnsbröd:


6 deciliter vatten
10 gram jäst
1 tsk honung
450 gram vetemjöl
200 gram fullkornsmjöl
1 matsked grovt salt

Gör så här:


Häll upp vatten, jäst och honung i en skål. Blanda väl, framförallt ska jästen ha löst upp sig.
blanda i vetemjölet och fullkornsmjölet
Blanda i saltet, och blanda allt väl. Sätt en duk över skålen, och ställ den i kylen minst över natten. Dagen efter plockar du ut skålen, samtidigt som du sätter ugnen på 250 grader och sätt in gjutjärnsgrytan.
När grytan är varm, plocka ut den, dofta med lite vetemjöl i botten, och häll i degen.
Sätt på locket på grytan, och in i ugnen. Låt det stå där i omkring 30 minuter. Då sänker du värmen till 225 grader, och låt grytan stå kvar i ugnen i ytterligare 15 minuter, då utan lock.
Du kan knacka på brödet för att känna om det är färdigt. Du kan också ta temperaturen som bör vara 98 grader, kanske 99. lite beroende av hur väl bakat du vill ha ditt bröd. Du lär dig efterhand, för du kommer med stor sannolikhet att bara detta bröd flera gånger. När du anser brödet vara klart, häll ut det ut grytan och ställ det på ett galler, med en bakduk över sig. När det svalnat, skär du upp en liten bit, smaka nu enbart brödet, utan smör eller andra tillbehör. Känn brödsmaken först, därefter kan du krydda med smör och vad du nu vill ha för tillägg.

Gjutjärnspannan - människans bästa vän i köket!

2 Svar på “Gjutjärnspannan, människans bästa vän i köket!”

  1. Pingback: Fläskpannkaka - Sällsynt - 03

  2. Pingback: Stekpannan - Din bästa vän - Kraftfull - 07

Lämna ett svar