Hur gammal kan jag bli?

Hur gammal kan jag bli?

Hur gammal kan jag bli? Det här är egentligen som ett lotteri, det finns så oändligt många faktorer som kan påverka. Här har jag listat saker som påverkar ditt kommande liv. Har du dåligt resultat, så kan du givetvis ändra dig, och få bättre förutsättningar att leva längre.
Jag har skrivit om detta i ett tidigare inlägg. läs gärna. Eller på min seniorsida, piggsenior.

Man eller kvinna


Det här påverkar hur gammal jag kan bli, dock mindre än tidigare. Män har numera en medellivslängd av 81 år och kvinnor lever i genomsnitt tre år längre, till 84.

Fysisk storlek


Längd och vikt spelar in. Har du övervikt så är chansen betydligt större att du får ett kortare liv. Sedan kan man nog inte riktigt fastslå exakt var gränsen för övervikt går. Det finns BMI och andra sätt att räkna ut övervikt, men är du aktiv, det vill säga minst en promenad om minst trettio minuter om dagen, där du ökar pulsen en del, så kan du nog med gott samvete släpa omkring på några kilos övervikt. Skvalpar magen när du promenerar, eller om du blir fasligt andfådd, då gör det nog inget om du tar bort några kilo, dels behöver hjärtat inte arbeta så fasligt hårt, och dina muskler blir bättre, vilket gör att de förbrukar energin bättre.

Rökning och brännvin.


De här båda lasterna ser till att ditt liv kortas ner, rökningen gör större skada än ett glas vin då och då. Enligt Kerstin Brismar kan du hälla i dig 14 glas i veckan, om du är man, kvinnor får hålla sig till nio. Det låter ganska mycket enligt min åsikt, men Kerstin har forskat på detta, så hon har säkert rätt. Röker du, fimpa direkt. Vänta inte, inte ens till i kväll, släng den där brinnande stumpen direkt, så förbättrar du dina chanser avsevärt att leva länge, och väl.

Bostad


Det här påverkar ditt liv, inte om du bor i en tvåa eller en fyrarummare, utan var du bor, landsbygd eller mitt inne i en storstad. Det förra alternativet ger dig längre livslängd, storstaden förkortar ditt liv, och det är givetvis luften som är orsaken, där trafiken utgör riskkällan, avgaser som blandar sig i den härliga luft som du ska andas.

Partner och vänner


Har du vare sig partner eller några vänner, så blir du ofta deppad, något som påverkar din livslängd. Har du ingen partner, kan det förkorta livet med upp till åtta år. Lika länge påverkar livslängden om du har många nära vänner, eller inga alls. Så står du där utan vare sig nära vänner eller partner, ut på jakt. Dels får du betydligt roligare och sedan är det alltid roligare att göra något tillsammans med andra eller en partner.

Arbeta inte ihjäl dig


Detta var ju ett uttryck som de fick höra som hela tiden var på jobbet, och det finns en del sanning i det. Skaffa dig fritid, och en meningsfull sådan. Tycker du att du har gott om fritid, men tycker att det är tråkigt, så är det nästan lika illa som att arbeta för mycket. Det gäller att ha roligt när du är ledig från jobbet.

Är du pensionär, med massor med fritid, då är det viktigt att skaffa dig sysselsättning. Bli volontär hos någon hjälporganisation, eller hoppa på bästa syjuntan, eller vad som nu erbjuds. Sitt absolut inte hemma och sappa på TV:n, det är det sämsta du kan göra. Visst, ta någon serie då och då. Serien ska vara bra och intressera dig.

I övrigt skaffa dig intressen som intresserar dig, kanske köpa en sommarstuga, där du kan ägna dig åt din trädgård, eller att renovera. Om du sedan är på arbetet så ska sägas att har du ett arbete där du får röra på dig och som du trivs gott med, så är det ju positivt, jämfört med om du vantrivs på jobbet och dessutom sitter stilla.

Hälsotillstånd


Det här kan du egentligen inte göra så mycket åt. Har du drabbats av någon sjukdom, så får du ofta finna sig i detta. Men vissa sjukdomar kan vara positiva, jag tänker på diabetes. Får du det, så kan du ganska ordentligt styra hur mycket diabetes du ska få. Själv har jag kommit igång ganska väl, en promenad på knappt två timmar kan jag ju säga att det har icke inträffat tidigare i mitt liv, i vat fall inte så regelbundet som det gör nu, så det var ju det positiva med sjukdomen.

Att jag sedan tvingas ta mediciner kommer med stor sannolikhet att påverka mitt liv negativt så småningom, all medicin påverkar negativt i längden. Men det ska sägas medicinen påverkar ju positivt nu, utan medicin så hade jag med all sannolikhet mått betydligt sämre än vad jag nu gör, jag mår bra varje dag, som jag kommer ut på promenad.

Mycket påverkar livslängden

Som du ser så finns det mycket som påverkar din livslängd. Å andra sidan kan du egentligen aldrig se hur länge du ska leva, det är så många förutsättningar, och man vet inte exakt hur det påverkar. Ta den här texten med ro, ser du att du har egenheter som är negativa, då har du chansen att ändra dig, och då kanske få några år till. Å andra sidan, har du varit så duktigt och ändrat dig, så kommer det kanske en buss och kör över dig på nästa morgonpromenad, och då kan du ifrågasätta varför du skulle ändra livsstil.

Men det hinner du kanske inte fundera så mycket på i en sådan situation. Men du kan ju lova mig att du springer in på närmsta bokhandel och hämtar ut Kerstin Brismars bok, Lev länge & väl. Där har du massor med tips.

Hur gammal kan jag bli? Ett äldre par som bättra på förutsättningarna att bli ännu äldre!
Ett äldre par som bättra på förutsättningarna att bli ännu äldre!

2 svar på “Hur gammal kan jag bli?”

  1. Pingback: Gubbhälsan 1 - inspirerad

  2. Pingback: Hur gammal blir du? -05 - praktfull

Lämna ett svar