Är du en hemnetknarkare?

Publicerat den av

Inspiration – titta på hur det ser ut hos andra. Tillhör du den där kategorin som är nyfiken på hur det ser ut hos andra? Internet har skapat fina möjligheter för oss som inte alltid orkar gå och besöka folk, bara för att vara nyfiken. Och jag lovar, det är ytterst sällan man blir insläppt på Strandvägen i Stockholm eller Linnégatan i Göteborg. Men med Internets hjälp kan vi utan problem kliva in lite var som, och titta oss omkring. Kanske inte så mycket för att kolla på möbler, mera hur de har tapetserat eller byggt sitt kök.

Inspiration av vackra hem.
Inspiration av vackra hem.

Inspiration i alla rumEtt par timmar på hemnet eller Bovision kan ge massor med inspiration. Och så slipper man att se på en massa skitprogram på TV:n. Skaffa en surfplatta och ladda ner appen. Klicka sedan på de områden du vill se hur de bor. Sortera från dyraste till billigast, och klicka på bilderna. Se där, här dök det upp ett kök i mjuka gröna färger, sådana färger som tar oss tillbaka till 1950-talet, eller barnrummet med en vacker prinsesshimmel, som är enkelt uppsatt med en stång. I afton har även din lilla prinsessa en prinsesshimmel.

Det gäller att passa påVissa av de vackra lägenheterna tas bort ganska fort. Jag skulle tro att det mestadels beror på att de säljs så fort. Det kan jag förstå, de är ofta smakfullt inredda med en inredningsstil, och gör lägenheten extra vacker.

Stylister och InredningsfolkAlla har ju inte den kunskapen att man kan göra något vackert av ett rum. Då finns det människor som har tagit på sig detta som yrke. Inför en försäljning så kan de styla upp lägenheten, och det tillsammans med en skicklig fotograf gör att bostaden ser betydligt bättre ut än vad den verkligen är. Å andra sidan, du måste ju besöka din nya bostad, det är inte bara att den är vacker på bild, den måste nå din skäl för att du ska trivas. Till detta kommer priset, har du många miljoner i kassan så blir givetvis urvalet betydligt större än om du bara har knappt till hyran. Då ska du nog vänja dig med att bara glutta på bilderna, och kanske ta åt dig lite inspiration, och förändra och inreda din lägenhet, så att den blir så fin som du vill ha den.

Enkla medel och en hel del på LoppisAllt som visas på bilderna är inte enbart från de hippaste inredningsbutikerna, det är mycket som kommer från Loppis eller second hand butiker. I butiken ser du något, kanske en byrå eller en stol, som behöver piffas upp lite. Ta med dig en burk färg, lite sandpapper, och så har du snart en smart ny möbel, som dessutom är vacker. Och där ytan är skapad av din hand, sådant känns alltid betydligt roligare än att köpa allting färdigt.

Inspiration från Utlandet

Ibland inser man att det inte går att få, men inspiration finns kvar.
Ibland inser man att det inte går att få, men inspiration finns kvar.Tack vare internet så behöver du inte enbart titta på de svenska hemmen. Det finns många sidor som visar bilder från utländska hem. Jag brukar surfa in på de länder som står i pipeline för ett besök. Senast var det Italien. Jag vill gärna ha lite koll på standard, och jag slås ofta, framförallt för de länder kring medelhavet, att det är ytterst sparsamt möblerat, och att de i de allra flesta fall saknar textilier, gardiner och mattor. Själva byggnaden kan vara vacker i form av olika detaljer, burspång och liknande, men öppnar man och kikar in, så undrar man ibland. Här lägger de ofta många miljoner på att köpa fastigheten, men glömmer fullständigt inredningen. Eller så är den överdrivet mycket starka färger, och försök till att anpassa möblerna till de hutlöst äckliga färgval. Ibland undrar jag var dessa människor får sina pengar ifrån, en sak kan jag lova det är inte som inredningsarkitekt i vart fall. Nåväl det är ändå ganska kul att se hur de bor och framförallt hur de inreder. Från de flesta av dessa bostäder får åtminstone inte jag någon inspiration. Jag har inte hemnet som favorit, jag kikar ofta in på bovision. Från de flesta av dessa bostäder får åtminstone inte jag någon inspiration. Jag behöver lite ombonad och lite mysfaktor. Att bara ställa in kala möbler på ett klinkergolv tilltalar inte mig.