Ta dig en tur till Österlen

Publicerat den av
Rapsfält på Österlen
Rapsfält på Österlen

Ta dig en tur till Österlen

Ta dig en tur till Österlen
Österlen den vackra delen av Skåne. Det absolut smidigaste är att ta din bil, men det är inte speciellt miljövänligt. Det bör vara betydligt bättre att ta tåget. Sånetrafiken har massor med linjer som tar dig hela vägen från till exempel Malmö hela vägen bort till Simrishamn. Eller så kan du åka till Wallanderstaden Ystad, på knappt en timme.
Mycket kan sägas om Skåne, men kollektivtrafiken har dom byggt ut riktigt ordentligt. Lägg därtill att du kan köpa sommarkortet för 749 kronor, och åka exakt så mycket du vill under två månader, från 15 juni till 15 augusti. Ett alldeles utmärkt initiativ. Du kanske ska tillbringa hela semestern i Skåne, bara åka runt med Pågatåget, och njuta av allt skånskt som finns. Och skulle nu de lila tågen inte gå exakt dit du vill, då byter du bara färgm, ta den gula bussen i stället. Jag slog på några turer, och där kan man till och med få en prognås på hur mycket folk det kommer på bussen. På vissa tåg finns samma prognås. Jag vet inte hur tillförlitlig den är, jag bara uppskattar att det finns. Jag som är enior, kan ju ändra mig och ta ett senare tåg eller kanske stanna kvar tills nästa dag. På Österlen finns det säkert grejer så att det räcker. Men övernattningen. Jag slog nyss på två helgnätter i Simrishamn respektive Ystad. Jag kan inte säga att det lockar, det var många tusenlappar för ett dubbelrum, per natt. En glamping kostade 4200 för två nätter. Inga roliga priser. Då var det bättre att åka tillbaka till Malmö, där fanns det rum för mera rimliga 7 – 800 kr natten. Helsingborg ligger också på en hög prisnivå, från 2500 sek per natt för ett DR.
I vissa fall kan det vara bättre att ta sig över Öresund och bo i Köpenhamn. Letar man ordentligt så fanns det hyfsade rum på hyfsat avstånd från centralstationen, för ganska rimliga pengar.
Nja, vare sig Skåne eller Österlen är speciellt gästvänliga vad gäller att bo och övernatta. Kanske bättre på andra tider, jag ska följa upp det här. Nu tittade jag i den mest intensiva perioden, mitten av Juli. Jag vet att vi har bott i Malmö tidigare, vid Lilla torg på hotell för då rimliga priser, det bör ju komma tillbaka när säsongen är över. Jag ska kolla och återkomma.
Nu kan vi åtminstone transportera oss för rimliga pengar inom hela Skåne. Vill du utöka ditt område, så vet jag att det finns sommar kort i både Blekinge och Halland. Köper du ett i Blekinge kan du även åka med skärgårdsbåtarna, bara det en upplevelse. Havet ger alltid en extra dimension till en resa.
Om du vill bo någonstans i Blekinge, så slog jag nyss på de fyra städerna i landskapet, Sölvesborg, Karlshamn, Ronneby respektive Karlskrona. Och det verkar som den gamla örlogsstaden Karlskrona har de lägsta priserna på hotell, därefter kommer Karlshamn, tätt följt av Sölvesborg, och då högst pris blir det i Ronneby. OBS det finns absolut inget jämförelse, annat än att jag la upp datum på Booking och sökte. Sedan scrollade jag och skaffade mig en uppfattning om prisnivån. Vill du bo på hotell i Blekinge, måste du göra en egen undersökning. Det kan finnas andra boenden, och du kan vilja ha lite annan standard än vad jag slog på, du kanske behöver ett större rum, eller. Du vet det finns massor av parametrar.
På Österlens städer är det höga priser, det har jag noterat. Jag kan nästan säga att större delen av Skåne har höga hotellpriser under sommaren. Men som jag skrev, jag har inte hårdgranskat detta, bara slagit och det väldigt snabbt. Gör du en grundlig undersökning, så är det mycket möjligt att du hittar Österlens pärla, vad gäller läge och pris.