Lilla bält bron

Publicerat den av

Lilla bält bron

Öresundsbron är tillsammans med Stora och LIlla bält bron
Öresundsbron är tillsammans med Stora och LIlla bältbron de broar du behöver passera mellan Sverige och Tyskland

Lilla Bält bron. Gillar du att åka bil eller tåg, och vill åka ner i Europa? Då ska du börja fundera på att åka genom Danmark och ta vägen över Fyn, där du har de båda broarna, över stora bält och följaktligen Lilla Bält där bron heter Stora Bältbron och kan du tänka dig, lilla bält bron. Den första kostar pengar, omkring 240 Danska kronor, vilket då blir drygt 300 svenska kronor. Men den lilla bält bron är gratis. Det är bara att styra och åka över. Personligen tycker jag det är en härlig väg att köra. Vägen från Sverige till Danmark kan du ta på flera sätt. Antingen färja från Göteborg eller Halmstad till Jylland. Då missar du både stora bält bron och även lilla bält bron. Vill du ha med dessa två broar, så blir det att ta färjan Helsingborg – Helsingör, eller ta en annan vacker bro. Öresundsbron. Vilken väg som har lägst pris just nu, det vet jag inte. Men båda är ganska härliga vägar. Åker du tåget så har du inget val, då är det Öresundsbron som gäller.

Färja Helsingborg – Helsingör


Åker du färjan Helsingborg – Helsingör med bil, så ska du ha koll på bensinstationen strax efter du kommer upp på huvudvägen mot Köpenhamn. De brukar ha det absolut lägsta priset. Eller kanske ändå inte.
Jag har hittat en OK-mack som du finner till vänster strax efter att du passerat Stora Bälts bron. Där brukar det vara några tio-öringar lägre pris, jämfört med Helsingör.
När du passerat Lilla Bältbron så är det bara att följa vägen söderut. Passera Kolding, då är du på rätt väg. Strax dyker den tyska gränsen upp. Den första tyska staden är Flensburg. Svänger du av där så kan du sedan köra kustvägen mot Kiel. Den brukar vara betydligt bättre än att köra A7 söderut. I semestertider är det så mycket trafik, så det ofta står stilla. Bättre att köra kustvägen. Betydligt mindre väg, och mindre trafik, framförallt utan stopp. Så kan du stanna i både Flensburg och Kiel, och njuta av god mat, eller bara begrunda respektive stad. Talar du danska, så kan du göra dig förstådd i den forna danska staden Flensburg, bara en sådan grej är ju lite kul.

Två varianter av Lilla Bält Bron


Lilla bält bron finns i två varianter. Den äldre, den som byggdes först, började byggas redan 1929, för att förbinda Jylland och Fyn över Lilla Bält. Innan Lilla Bält bron så hade man färjor, över sundet och även färja över Stora Bält. Men det var väldigt tidsödande, framförallt om man åkte tåg. Tåget skulle lastas och lossas på två ställen. I stället bestämde man sig för att bygga Lilla bält bron. Man började, som skrivet bygga 1929, invigningen skedde 1935. Lilla bält bron är ungefär 1200 meter. Den stora bält bron är betydligt längre, drygt 13 kilometer. Till detta finns en tunnel på drygt 8 kilometer.
Den första varianten av Lilla bält bron blev för trång när biltrafiken utvecklades, och därför byggde man en ny bro, nu enbart för biltrafiken. Man började bygga 1965. den stod klar i slutet av 1970. Den nya Lilla Bältbron hade från början motorvägsstandard, något som biltrafien än idag ska vara glada för. Den första Lilla Bältbron hade bara en väldigt låg kapacitet, och den intensiva biltrafik som utvecklades under 1960-talet gjorde att lilla bält bron, den äldre, inte på långa vägar räckte till. Numera har man enbart tågtrafik på den äldre bron. Men dessa banor är bra, tågen får passera i en hastighet av 180 kilometer i timmen. På senare tid har den här banan blivit en transitbana för järnvägstrafiken mellan Sverige och Tyskland. Tidigare gick ju den trafiken med färja, Trelleborg – Sassnitz.
Lite kuriosa: Sedan 2010 är den nya Lilla bält bron avbildad på den danska 100-kronorssedeln.

Till huvudsidan för Resa