Stekpannan – Din bästa vän

En stekpanna - passar alltid utmärkt.
En stekpanna – passar alltid utmärkt.

Kökets bästa redskap, en stekpanna!

Utegrillens bästa redskap, stekpanna!

Kockens bästa redskap, stekpanna!

Du ser en stekpanna är alltid på topp, s skaffa dig en som håller, och som kan följa dig en bra stund i livet. Får du en stekpanna som du känner att det blir som du vill, då är du rädd om den stekpannan, det är knappt du lånar ut den till din käresta. Dina barn får definitivt inte värma socker i den, det som behövs för att sätta ihop pepparkakshuset. De får hellre ta den gamla stekpannan, den som du lite diskret ställt undan. Den var din förra favorit, men efter att ha provat en stekpanna från Kockums, en med kolstål, så är du fast. Du får numera så mycket beröm av barn släkt och vänner, sådant som du uppskattar, att du har mycket att tacka din stekpanna för. Hälsan i första hand.

Ta med din stekpanna på grannens grillfest!

En stekpanna på grillen . perfekt.
En stekpanna på grillen . perfekt.

Du vet hur det är, det är sommar, grannen har köpt en ny grill i år igen. Du och dina kamrater är inbjudna till invigningen, en kall dryck och så ska det diskuteras hur mycket pengar man bör lägga på en grill. Din granne påstår att man ska köpa rejäla grejer, för då blir matlagningen enklare, och så bränner han köttet för fjärde året i rad. Sådan tur att du nu vet om hur det fungerar, för du vet ju också att grannen köper hem kolossala mängder kött, det är som om ett helt kompani ska utfordras. Du plockar fram din stekpanna, sätter den på grillen. Plockar några köttbitar som du kryddar lite lagom. När stekpannan är lagom varm, då lägger du i lite olja och en liten klick smör, som när det tystnat, fyller du på med köttet. Du ser hur dina kamrater tittar p dig med stora ögon, men du står lugnt kvar. 

Efter en stund vänder du på köttet, redan här framgår det vilken underbart vacker stekyta ditt kött har fått. För att imponera lite mera, så öser du köttet, med några skedar av stekskyn. Några minuter senare är köttet klart, du plockar fram tallrikar och lägger upp en bit på varje. I det som är kvar i stekpannan, stekskyn, lägger du de grönsaker du har hackat, rör om lite och låt grönsakerna få en liten uppvärmning. Fördela grönsakerna bland gubbarna tallrikar, och ställ fram. Sätt er till bords, du känner redan nu hur det rinner i munnen, för du vet ju hur smakfullt detta är. Det blir en överraskning för dina kompisar, och framförallt grannen, kommer inte att köpa en ny grill nästa år. Han skaffar en stekpanna. Men han vill ju ha en sådan som du har, så du får ju berätta att du har köpt den på kockums, och du vet att din stekpanna kommer att hålla många år framöver, för du sköter den ju. Efter användning låter du den svalna lite, innan du diskar ur den under lite rinnande vatten, och torkar stekpannan torr med lite hushållspapper.

Dina kompisar, eller rättare sagt din grannes kompisar runt bordet har nu påbörjat avsmakning av ditt stekta kött, samt grönsakerna. Du hör hur de redan suckar då de kan se hur vackert köttet är i sin perfekta färg. Du ser vidare något som vare sig du eller grabbarnas respektive sett förut, nämligen att de slukar de grönsaker du lagt upp, de som knappt tog en liten bit gurka än mindre en tomat tidigare. Din stekpanna har åter gjort succé, och du får beröm, det är väl rättvist.

Berätta för dina grannar var du har skaffat din stekpanna, och du har fått ett par kompisar.

Grillat - det kan du göra i kolstålspannan
Grillat – det kan du göra i kolstålspannan

Om du nu berättar för dina grannar att var du har skaffat din fina stekpanna, så har du skaffat dig kompisar för lång tid framöver. De kommer att strida för att få stå i köket och laga mat, de kommer att avlasta sina respektive. Och de vet att de kan använda stekpannan på grillen, om det blir dag. 

Skönhet - något för alla.
Skönhet – något för alla.

Lämna ett svar