Strandvejen

Strandvejen – Danmark

Strandvejen skylten vid Lousiana

Det är inte ofta jag skriver om landsortsvägar, men den danska Strandvejen, den som går mellan Helsingör och Köpenhamn, längs den danska Öresundskusten kan jag inte undvara att låta dig känna till. Det är en alldeles underbart vacker väg, som har väldigt mycket att berätta. Till exempel finner du på ett museum av den danske författarinnan Karin Blixen, du vet, den som man gjorde en film, Mitt Afrika, om för en tid sedan, med Maryl Streep som Karen Blixen och Robert Redford som hennes stora kärlek, Denys Finch Hatton. Jag har inte sett filmen, ännu. Jag ska ta och leta efter den, och njuta av den, så som så många andra har gjort, med tanke på att filmen fick sju Oskars. Ibland ska man spara på gracerna. Å andra sidan var det en del recensenter som sågade den längs fotknölarna.


Carl Rudbeck på Svenska Dagbladet skriver bland annat den 22 februari 1986 att “Denna alltför långa film har sin enda styrka i habilt fotograferade naturscenerierna och lär väl göra mer för Kenyas turistnäring än för Karen Blixens rykte”. Nu spelar ju min favoritskådis Maryl Streep huvudrollen, och det är jag ganska nöjd med, hon gör ju ytterst sällan något i en handvändning, det är kvalité rakt igenom.
Strandvejen ska man njuta av. Det finns mycket att titta på, bland annat ett antal så kallade patriciervillor, gigantiska hus med magnifik utsikt över Öresund. Jag skulle gissa att en del av Danmarks överklass har det mesta av sin nattsömn här. Vidare finns det en del hamnar där rikesönerna, skulle jag gissa, har fått en slant av pappa och skaffat sig båt, eller ibland yacht. I vart fall miniyacht, den som kostar betydligt mer än veckopengen.
Strandvejen har sin sida både norrut och söderut. Den norra vägen har jag bara åkt en gång, men minnen sitter kvar, bland alldeles ljuvliga sanddynor tornar sig stränderna upp. Där finns ofta en liten restaurang, med ordentliga priser, kanske inte för en dansk, men för en fattig svensk. Numera är ju den danska kronan värd betydligt mer än den svenska och prisnivån är dessutom ganska mycket högre. Så ska du prova strandvejen, så ta med dig en ordentligt välfylld plånbok. Det enda jag kan säga ibland är lägre pris, det är på de två snabbstationer där man säljer drivmedel. De ligger så fort man svängt upp i Helsingör och sätter fart mot Köpenhamn. En mack på varje sida.
När du väl kommer till Köpenhamn via Strandvejen, så kommer du ju in norrifrån, via Charlottenlund strandpark och förbi Nordhamn. Ska du fortsätta ner mot Europa, så tag sikte på väg 02 som så småningom ändrar sig till 21, och när du passerat Bröndby kommer du snart upp på E20, den som kommer från Öresundsbron. Då är du förhoppningsvis på välkänd mark igen.
På Strandvejen passerar du ganska kända orter som Humlebaek och det klassiska konstmuseet, Louisiana. Passera inte detta museum, det är fyllt med upplevelser, som du behöver till din kropp.
Bil eller cykel på Strandvejen?
Ja, det kan man egentligen undra. Är det en fin sommardag, så skulle jag föredra cykeln. Cykla sakta, stanna lite här och var, kanske plocka i sig en glass, eller så. Eller varför inte göra som vi gjorde, då med bil, ta den norra strandvejen och ta en dansk lunch. Då helst inte som Jonas Glans uppfattar en dansk lunch, 15 öl, då kan du definitivt inte köra bil längre, vare sig i danmark eller Sverige. Nu var det i och för sig ett skämt han drog på scen, men ändå. Det kan ju finnas någon som tror att det är så och då får man vara tydlig med att det inte fungerar så.

Lämna ett svar