Växthus

Växthus

Har du ett eget hus, eller tomt, så kommer du inom kort till den inställningen att du behöver ett växthus. Det kan finnas många anledningar till det. Det första handlar givetvis om att du vill odla dina egna grejer, grönsaker eller blommor. Allt går ofta snabbar och bättre om du har ett växthus. Du skipper att rådjuren kommer och äter upp dina tulpanlökar. Den andra stora orsaken att skaffa växthus kan vara att du vill kunna ta med dig en kopp kaffe. Och bara smyga iväg, ta frm din pall, sätta dig ner, och titta ut. Det kanske är full storm och regn, du sitter där torrt och skönt. Du sörplar lite lätt på ditt kaffe. Blir det kallt, då skaffar du en kamin och börjar elda, snart har du en sprakande brasa, som höjer stämningen ytterligare. Dina tankar flyger iväg, snart har du fixat en alldeles ny och egen idé eller kanske har du löst ett problem. Du ser, i stället för att ligga och slötitta i soffan, då tittar du på TV eller surfplattan, så fixar du kaffe och lite värme. Det har du betydligt bättre nytta av.

Välj stora hus, så att ni får plats

Har du mina planer på ett växthus, så välj ett rejält stort. Det kan ju faktiskt vara så att du får oväntat besök. Kanske mannen eller hustrun ser hur mysigt det är, och kommer på besök, med en egen kopp kaffe, och en egen pall. Tänk då när ni sitter där på plats, tittar ut genom fönstren och lite nästan känner hur regnet slår mot rutorna. Fast det blir en stor fördel, inne i växthuset, ni bli inte blöta. Här i växthuset kan ni diskutera saker, kanske nästa resa eller upplevelse. Det brukar vara betydligt bättre kreativitet när man sitter nästan ute. Livet blir liksom lite mera påmint. Så det kanske blir en fjällresa i estället för den där vanliga solresan till kanarieholmarna.

Andra hus

Ska du bara ha ett litet myshus eller mysplats, så finns det ju ganska många alternativ. Det senaste är Atterfallshus, en liten byggnad som du kan sätta upp utan byggnadslov, inom viisa regler. Men har du ett vanligt hus, så kan du skapa dig en inglasad altan, det är det som jag personligen har mest erfarenhet av. Bygger du en tillräckligt stor så kan du ha flera saker där. Växthus, matplats, grillplats, lekplats, myshörna, du bestämmer begränsningen. Har du en grillplats, ska du nog också fundera på om du ska ha en skorsten. Men du kan ju ha en flyttbar gril, och har du då skjutdörrar så plockar du enkelt ut denna grill och ställer den strax utanför. Du kommer åt den härliga doften som uppkommer när du grillar, och du har närhet till din favoritplats. Den enda nackdelen som jag ser det, med en inglasad altan eller växthus är när solen ligger på. Det kan bli väldigt varmt, även om du öppnar upp allt som går. Det är ju något du ska tänka på redan när du skapar ditt msäterverk. Står det redan en på plats när du flyttar in, så får den stå kvar, det är inte så mycket du kan tillföra.

Planera ditt växthus

Innan jag skaffar mig ett växthus eller annan inglasad anordning. Så skulle jag verkligen åka runt hos olika bygghandlare och känna mig för. Ta med mig en pall på någon utställning och sätta mig inne i det tilltänkta växthuset. Känna av stämningen, så att säga. Det är ungefär det samma som när du skaffar dig en ny bostad. Du åker dit och du känner av stämningen i bostaden. Är det här något jag kan tänka mig att bo. Det är egentligen en viktigare egenskap. Än alla kalla siffror om storlek, hyra och elavgifter. Det din kropp känner, det är viktigt, hur ska du annars kunna mysa i din nya bostad. På samma sätt är det med ditt växthus, känslan när du sitter där. Känns det bra, då brukar resten bli på topp, också.

Mysa i växthuset

Skaffar du ett tillräckligt stort växthus, så kan du ju förutom en trevlig pall även ställa in en slapparsäng. Eller binda upp en hängmatta. Du behöver inte ha två gigantiska tallar att binda upp den mellan. Det finns idag trevliga små ställningar som du kan få plats med i växthuset. Där kommer du att slumra och ha det skönt.

Växthus
Växthus

Lämna ett svar