Vildmarksvägen

Inte vildmarksvägen, men en skogsväg för skogsbad
Inte vildmarksvägen, men en skogsväg för skogsbad

Vildmarksvägen

Du har med stor sannolikhet hört talas om detta, Vildmarksvägen. Lyssna på namnet, Vildmarksvägen. Det är vildmark, något som de flesta av oss med naturbrist gillar.

Det är vägen, även detta gillas av många, för då kan den moderna människan ta sin bil, och bekvämt ta sig runt slingan och uppleva vildmark från bilfönstret. Det var kanske inte så man planerade vildmarksvägen när man skapade den. Å andra sidan, ibland kan man inte styra hur det ska bli. Och det ska sägas att vildmarksvägen bara är öppen någon månad per år, så det gäller ju att passa på. När man skrapar bort all snö, så är djupet ofta drygt sex meter, det är inget man plockar bort med några skopor, det ska till rejäla doningar för att den snön ska flytta på sig. Om man inte plockade bort snön, så kan jag ju tänka mig att det aldrig smalt, utan att vägen var snötäckt året om. inga besökare isåfall.

Jag har själv inte lyckats åka den sträckan, även om vi har försökt. Vi var nog inte riktigt pålästa. Vi var i Strömsund, där det finns lämningar efter Beppe Wolgers, och då framförallt Dunderklumpen, och Jätten Jorm som står som en sex meter hög staty vid Strömsunds hembygdsgård. Du får absolut inte bli så fascinerad av Vildmarksvägen att du missar statyn av Jätten Jorm. Lunchen ska du äta på hotell Nordica i Strömsund. Vi åt där och jag måste säga så vällagad och smakrik mat är det ytterst sällan jag äter, ja förutom när jag tillagar den själv då, men på restaurang är det sälla, Hotell Nordica är undantaget som bekräftar regeln. Det är ett populärt ställe, det vill jag lova, och med den maten så förstår jag.

Å andra sidan ska du skogsbada, så är fjället kanske inte den optimala platsen. Det behövs träd som nu skapar din harmoni, den som gör att du verkligen mår så bra som du förtjänar. Skippa i så fall Vildmarksvägen och åk söderut, så pass långt att du passerar skogsgränsen, eller trädgränsen heter det. Där ställer du din bil. Kliver ur, sätter på dig bra vandringsskor. Och så går du bara in i skogen, du känner direkt hur skogen och alla träden ger dig kraft. Hittar du en stubbe eller lyxigt en bänk, då slår du dig ner på den. Låt tankarna bara flyta omkring. Till slut kommer de där härliga tankarna de som säger att du mår bra, kanske till och med riktigt bra. Hmm då är du på gång, då har du kommit på vad skogen och framförallt träden kan betyda för dig. Hur hela din kropp bara fylls på med energi, och sunt förnuft. Dina tankar blir positiva, du blir ett med naturen. Du har lyckats övervinna din rädsla för att motverka naturbrist, och då har du verkligen kommit en bra bit på väg.

Men du var ju på väg att njuta av Vildmarksvägen, så kanske du har hamnat i en skog i Härjedalen, tack vare min text. Det var inte riktigt å jag tänkte mig det hela, utan nu får du packa in dig i bilen igen och återvända till Strömsund eller kanske VIlhelmina eller var du nu var, när du ändrade dig och ville skogbada. Fortsätt på vildmarksvägen, så att du får uppleva den, kanske en dag i början av Juni. Man brukar öppna vägen på nationaldagen, och vet du inte vilken dag det är, så kan jag avslöja för dig att den infaller den sjätte juni varje år. Det är då man normalt sett skottar undan sex meter snö och ser till att du och andra kan köra den berömda vildmarksvägen. Passa dig för renarna och följa alla andra bestämmelser som finns, det gör du för att även andra ska kunna njuta av denna enormt vackra väg. Vill du ha ordentligt med kontrast, så ska du åka till Österlen – Skåne.

Lämna ett svar